piątek, 15 listopada 2024

Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
1,5-2kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 białka
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodać cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać. Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Dużą blaszkę (24x36cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno blaszki zetrzeć na tarce. Połowę ciasta delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec na złoty kolor w 180 st.C przez 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz