środa, 4 grudnia 2024

Kruche ciasto z jabłkami i migdałami

Ciasto:
450g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 opakowanie cukru waniliowego
Jabłka:
6 kwaskowych jabłek
sok z 1 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kaszki manny błyskawicznej

Masa migdałowa:
200g płatków migdałowych
200g cukru
200g masła

Sposób przygotowania:
Jeśli chodzi o ciasto, to mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. 
Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. 
Jeżeli chodzi o masę migdałową, to cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz