1 kg sera białego zmielonego 2 razy
170 g cukru
30 g cukru waniliowego
200 g masła
9 jajek M
łyżeczka wanilii i pół łyżeczki kardamonu (lub gotowa przyprawa do sernika)
czubata łyżka budyniu waniliowego bez cukru
SPÓD:
250 g herbatników maślanych
100 g miękkiego masła
GÓRA:
masa kajmakowa
płatki migdałów
kawałki czekolady i karmelu
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy i miażdżymy blenderem, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie wkładamy na blaszkę w formie placka i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i bierzemy się za masę serową. Masło ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku ciągle mieszając (kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą). Dodajemy ser w trzech porcjach, na końcu wanilię, kardamon i budyń. Masę serową kładziemy na nasz spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę. Najlepiej przez pierwsze pół godziny przykryć górę blaszki folią aluminiową, żeby sernik za bardzo się nie spiekł, po tym czasie szybko ściągnąć folię i piec dalej. Po godzinie wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek, poczekać godzinę. Po godzinie wyciągnąć sernik, posmarować masą kajmakową, migdały uprażyć na patelni i posypać, dodać gotowe kawałki czekolady i karmelu. Włożyć do lodówki na 12h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz