środa, 22 stycznia 2025

Zupa gulaszowa

1/2 kg łopatki wołowej
1 cebula
1 czerwona papryka
20 dag pieczarek
garść fasolki szparagowej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
marchew
pietruszka
seler
1 ząbek czosnku
2 średniej wielkości ogórki kiszone
ser żółty
natka pietruszki
pomidory w puszce
przyprawa uniwersalna
zioła prowansalskie
1 kostka grzybowa
1 liść laurowy
ziele angielskie
papryka ostra
pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso, doprawić przyprawą uniwersalną, papryką i pieprzem. Zarumienione mięso podlać wodą tak, by powstał ciemny sos. Zawartość patelni przelać do garnka, z gorącą wodą. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do garnka, wrzucić odrobinę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotować, aż mięso zmięknie. Następnie dodać fasolę. Paprykę sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dorzucić odsączony groszek i kukurydzę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki przepłukać, obrać, pokroić. W osobnym garnku podgrzać oliwę, poddusić pieczarki z cebulą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować całość przez chwilę, dodać pomidory z puszki i posiekany czosnek. Dokładnie zamieszać. Na wierzch posypać żółtym serem i posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz