piątek, 28 lutego 2025

Baba - Keks

25 dkg masła
25 dkg mąki krupczatki
25 dkg cukru pudru
5 jaj
2 łyżki mocnego alkoholu
10 dkg rodzynek
5 dkg grubo usiekanych orzechów
5 dkg migdałów
10 dkg smażonej drobno pokrojonej skórki pomarańczy
5 dkg suszonych śliwek bez pestek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć, dodając po trochu cukier i po jednym jajku, wymieszać. Wlać alkohol, wsypać mąkę (odłożyć z niej 2-3 łyżki dla wymieszania z bakaliami), dodać bakalie posypane mąką i startą cytrynową skórkę - lekko wymieszać. Wyłożyć do babkowej formy z kominkiem - powinna być dość duża lub dwie mniejsze - wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do średnio gorącego, przedtem wygrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić, gdy jest suchy - można babkę wyjąć. Po przestygnięciu należy wyjąć babkę z formy, posypać z wierzchu przez sito cukrem pudrem z wanilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz