0,5 kg mąki
3 żółtka
3 łyżki cukru
3 dkg drożdży
łyżka masła
1,5 szklanki mleka
płaska łyżeczka soli
otarta skórka z cytryny
szklanka powideł śliwkowych wymieszanych z kilkoma kroplami olejku rumowego
ok. 1 kg smalcu do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Gdy podrosną, dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny, i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stroną zalepioną układać na posypanej mąką ściereczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć, kładąc na gorący smalec, na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia. Po wyjęciu ze smalcu osączyć i posypać cukrem pudrem z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz