piątek, 20 grudnia 2024

Zupa gulaszowa (przepis węgierski)

1/2kg chudej wołowiny
4 dojrzałe pomidory
łyżka przecieru pomidorowego
3 spore cebule
4 ziemniaki
2 łyżki smalcu
łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
6 szklanek bulionu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w plasterki, następnie każdy plaster przepołowić. Pomidory umyć, blanszować, usunąć skórki i ogonek, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o wielkości 2cm. Smalec rozgrzać na patelni, dodać mięso i cebulę. Przesmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszać, ogień zmniejszyć, gdy mięso się zrumieni a cebula zeszkli. Dodać pomidory, słodką i ostrą paprykę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień, gotować przez chwilę. Całość przełożyć do garnka. Przygotować bulion: kostkę rosołową rozpuścić w 6 szklankach gorącej wody. Bulionem zalać mięso z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. Gotować pod przykryciem przez 2 godziny aż mięso zmięknie. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę o boku 2cm, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz