wtorek, 4 marca 2025

Lody śmietankowe

1/2 litra śmietanki (może być również mleko)
2 jajka
2 żółtka
kawałek laski wanilii
3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko lub śmietankę z przekrojonym wzdłuż kawałkiem wanilii. Jajka i żółtka włożyć do miseczki i utrzeć z cukrem. Ustawić miseczkę na naczyniu z wrzącą wodą, ubijać trzepaczką. Do lekko podgrzanej masy wlewać strumieniem wrzące mleko lub śmietankę i razem ubijać aż wyraźnie zgęstnieje. Wtedy zdjąć miskę z garnka i ubijać masę w dalszym ciągu, póki nie wystygnie. Następnie włożyć ją do wymytej i wyparzonej maszynki do zamrażania lodów i zamrozić. Lody kakaowe przygotowujemy podobnie, zaparzając masę jajeczną ugotowany na mleku lub śmietance kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz