czwartek, 5 września 2024

Ciasto na pizzę

30g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
ok. 350ml wody w temp. 40C
500g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier i zalać całość połową ciepłej wody (ok. 200ml), wymieszać dokładnie. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do innej miski przesiać mąkę wraz z solą. Stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę, mieszając. Kolejno, powoli dodawać wodę małymi porcjami i mieszać, by mąka się wchłonęła. Wyrabiać ciasto aż do momentu jego odejścia od brzegów naczynia. Przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformować kulę. Formować z ciasta okrągłe dyski, a następnie złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Ciasto należy wyrabiać w ten oto sposób przez ok. 10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kruszyć przy rozciąganiu go ręką. Miseczkę wysmarować oliwą, włożyć do niej wyrobione ciasto i przykryć je ściereczką na ok. 90 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzać do ok. 240C. Przygotowaną porcję ciasta podzielić na 2 części i uformować okrągłe spody do pizzy. Wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Następnie posmarować spody sosem pomidorowym, dodać swoje ulubione składniki i piec pizzę ok. 10-15 minut aż do zarumienienia brzegów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz