1/4kg mąki
łyżka oleju
1/5 kostki drożdży
czubata łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy zrobić zaprawę drożdżową co najmniej 15 minut przed zagniataniem ciasta. Do szklanki wrzucamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą - większe pół szklanki, dodajemy czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy to w celu uzyskania jednolitej cieczy. To zostawiamy na 10-15 minut. Do mąki dodajemy łyżkę oleju, szczyptę soli i dajemy wcześniej zrobioną zaprawę drożdżową. Mieszamy i wyrabiamy. Ciasto powinno być sprężyste, nie twarde. Jeśli uznamy, że jest za mało mąki to można dosypać. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Jeśli chodzi o sos do pizzy, to do szklanki wlewamy pikantny ketchup, dodajemy dwie szczypty oregano i dwie duże szczypty czosnku granulowanego. Dolewamy dosłownie jedną małą łyżeczkę wody i mieszamy intensywnie. Taki sos do pizzy powinien sobie w szklance postać przynajmniej 15 minut. Najlepiej przyrządzić go przed wyrabianiem ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz