1kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180 stopni. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzony wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz