środa, 2 października 2024

Ryba po japońsku

Ciasto naleśnikowe:
1 jajko
3 łyżki mąki
trochę mleka
1 łyżeczka ,,Vegety''
Zalewa:
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 mały przecier pomidorowy
4 łyżeczki pikantnego ketchupu
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony
Warzywa:
2 duże czerwone papryki
zielona papryka
3 duże cebule
5 średnich ogórków korniszonów

+ 70dkg filetów np. z pangi

Sposób przygotowania:
Rybę pokroić na kawałki, przyprawić marynatą do ryb, bądź samą solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przygotować farsz, na osobnej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną kosteczkę. Dusić pod przykrywką przez 10 minut. W dużym naczyniu przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz