50 dkg mąki
4 dkg drożdży
jajko
20 dkg margaryny
łyżka cukru
sól
odrobina tartej gałki muszkatołowej
Nadzienie:
30 dkg kapusty kwaszonej
4 dkg suszonych grzybów
łyżka tłuszczu
cebula
jajko
pieprz
Sposób przygotowania:
Do mąki wlać drożdże rozrobione w pół szklance ciepłego mleka z cukrem, po chwili dodać jajko, sól, tartą gałkę muszkatołową i z mlekiem wyrobić niezbyt rzadkie ciasto. Na końcu dodać ciepły tłuszcz i jeszcze razem wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Kapustę ugotować w bardzo małej ilości wody, tak aby pod koniec gotowania była prawie sucha lub odparować. Ugotowaną kapustę posiekać na stolniczce, dodać do podsmażonej w tłuszczu cebuli z grzybami. Nadzienie podsmażyć, przyprawić do smaku pieprzem i po zestawieniu z ognia wymieszać ciepłe z surowym jajkiem. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm, pokroić na prostokąty 10 na 15 cm. Rozłożyć nadzienie uformowane w wałeczki i zwinąć z ciastem w ruloniki. Każdy kapuśniaczek umoczyć w stopionym maśle, ułożyć dość luźno na blasze, a gdy podrosną - wstawić do upieczenia. Kapuśniaczki można przechowywać w przykrytym garnku przez 2-3 dni i w miarę potrzeby odgrzewać w piecu lub w prodiżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz