60 dkg mąki
20 dkg cukru
20 dkg miodu
pół kostki masła lub margaryny
2 żółtka
łyżka karmelu
plaska łyżeczka sody jadalnej
Sposób przygotowania:
Rozgrzać miód z masłem, dodać do mąki razem z żółtkami, ubitą pianę z białek i cukru. Nożem zarobić ciasto, a jeżeli jest nieco za gęste, skropić je łyżką wody z rozpuszczoną w niej sodą. Wyrobić ciasto jak na pierogi, podzielić na dwie części i rozwałkować. Cienkie placki posmarować rozbitym jajkiem (można posypać drobno posiekanymi orzechami) i upiec w słabo nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu posmarować placki (od spodu) dobrą marmoladą i złożyć razem. Zawinąć w pergamin lub folię i odłożyć na 2-3 dni do spiżarni. Przed podaniem ostrym nożem kroić na wąskie, długie słupki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz