10 kapeluszy suszonych borowików
łyżka mąki
jajko
2 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz
zielona pietruszka
4 łyżki puree ziemniaczanego
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie wymyte i przynajmniej przez godzinę namoczone w wodzie ugotować w wywarze z włoszczyzny. Osączyć, ułożyć do wystudzenia na stolniczce, a jeżeli kapelusze są nieco poskręcane i nierówne przykryć drugą deseczką. Na krótko przed podaniem oprószyć solą, pieprzem i mąką, następnie umoczyć w rozbitym jajku i w tartej bułce. Każdy grzyb lekko przycisnąć nożem lub ręką i przed samym podaniem usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ze świeżo ugotowanych ziemniaków przygotować puree, ułożyć lub wycisnąć szprycą dekoracyjnie postumenty i na nich usmażone grzyby, przybrać zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz