piątek, 4 kwietnia 2025

Lubelski przekładaniec

60 dkg mąki
40 dkg masła/margaryny
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki kakao
3 białka
4 łyżki cukru
30 dkg gęstego dżemu
Sposób przygotowania:
Mąkę na stolnicy posiekać z tłuszczem, dodać przesiekany cukier puder, żółtka i nożem zarobić ciasto. Rękami tylko je zlepić. Podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, ułożyć na blasze cienki placek i posmarować go cienko dżemem. Do drugiej części (siekając ciasto nożem) dodać kakao, mocno schłodzić, a gdy stanie się twarde, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami od razu na placek pokryty marmoladą. Ubić pianę z białek, dodać do niej cukier i jeszcze ubijać. Posmarować ciemne ciasto. Zetrzeć wprost na pianę trzecią, dobrze schłodzoną część ciasta. Wyrównać nożem brzegi przekładańca, piec w bardzo mocno nagrzanym piekarniku. Przestudzone ciasto pokroić ostrym nożem-piłą na kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz