Nadzienie:
40 dkg kapusty
15 dkg pieczarek
2 cebule
łyżka tłuszczu
2 jajka
15 dkg wędzonej makreli
sól
pieprz
Ciasto:
30 dkg mąki
2 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
łyżeczka cukru
szczypta tartej gałki muszkatołowej
pół kostki masła/margaryny
2-3 szklanki mleka
łyżeczka cukru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkowaną ugotować w bardzo małej ilości wody do miękkości, a jeżeli jest zbyt wilgotna, osączyć na sicie, wymieszać z niewielką ilością stopionego masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby suszone, ugotowane, pokrajane w cienki makaronik (lub pieczarki pokrajane w paski) podsmażyć z cebulą. Jajka ugotowane na twardo, pokroić w grubą kostkę. Rybę wędzoną lub ugotowaną podzielić również na małe kawałki. Przygotować ciasto: Do mąki dodać rozmieszane z mlekiem i cukrem drożdże, jajko, stopiony tłuszcz i kwaśną śmietanę, dokładnie wszystko wyrobić. Z ciasta rozwałkować prostokąt rozmiarami dostosowany do wąskiej, długiej blachy. Po środku prostokąta ułożyć wzdłuż dłuższego boku warstwę kapusty, na nią warstwę grzybów i cebuli podsmażonej, posypać zieloną pietruszką, następnie posypać wszystko jajkami i rybą wędzoną lub ugotowaną. Na poszczególne warstwy nadzienia można dodać odrobinę pieprzu lub przyprawy włoskiej. Brzegi dłuższych boków ciasta zlepić zaciskając palcami ozdobny grzebień. Przenieść ciasto do dobrze natłuszczonej masłem blachy i na 30-40 minut przed podaniem wstawić do upieczenia. Gotowy kulebiak wyjąć na półmisek, pokrajać na porcje. Podawać ze stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz