czwartek, 19 grudnia 2024

Chłodnik

pęczek botwinki
ogórek
pęczek rzodkiewek
2 cebulki dymki
szklanka kwaśnej śmietany
150ml maślanki
1/2l bulionu jarzynowego
2 jajka na twardo
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki. Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz