Ciasto:
25dag mąki pszennej
10dag masła
10dag cukru pudru
pół łyżki smalcu
1 żółtko
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18%)
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1kg twarogu
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
dowolne bakalie (np. skórka pomarańczy)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek posiekać z masłem i smalcem. Następnie dodać śmietanę i żółtko, zarobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny. Twaróg zmielić dwa razy. Użyć gotowego z wiaderka. Żółtka oddzielić od białek i z białek ubić sztywną pianę. Twaróg połączyć z pozostałymi składnikami na masę serową, na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Jedną część ciasta zetrzeć na blachę. Wyłożyć na to masę serową i zetrzeć drugą część. Piec około 1 godziny w 180 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz