4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietanki kwaśnej
1 i 1/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 i 1/2 kg owoców
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem zmieszać, dodać margarynę i posiekać. Zrobić dołek, dodać żółtka, 3/4 szklanki cukru, śmietanę i wszystko wymieszać. Odkroić 1/3 ciasta (na posypkę). Resztę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem śniadaniowym. Posypać ciasto bułką tartą lub mąką. Poukładać owoce (ja wybrałam rabarbar). Ubić białka ze szczyptą soli, najlepiej schłodzone. Dodać do ubitej masy 1/2 szklanki cukru oraz 1 i 1/2 paczki kisielu, delikatnie wymieszać. Wylać masę na owoce. Posypkę można podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao. Posypkę pookładać na ciasto lub zetrzeć na tarce po uprzednim schłodzeniu. Piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz