pęk botwiny
żeberko
ząbek czosnku
pęk koperku i pietruszki
mała cebula
niepełna łyżka octu
śmietana 18%
jarzynka, sól, pieprz
listek laurowy i ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy łyżkę octu i dopiero potem, pod koniec gotowania do zupy dodajemy dokładnie umytą botwinę - obieramy czerwone owoce z wierzchniej skórki i kroimy razem z łodygami i częścią liści.
Gdy botwinka się zaczerwieni (mniej więcej po 20 minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Nimi właśnie pachnie botwinka. Przepis na letnią zupę warto wpisać do zeszytu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz