czwartek, 12 grudnia 2024

Ciasto kruche z owocami i budyniem

Ciasto:
600g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
300g masła
7 żółtek
łyżka cukru z wanilią
Masa:
7 białek + szczypta soli
1 szklanka cukru kryształu + łyżka cukru z wanilią
150ml oleju
2 budynie waniliowe bez cukru
ok. 700-800g różnych owoców
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, cukrów i żółtek zrobić ręcznie gładkie ciasto. Podzielić na dwie części - większą i mniejszą, wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie większą część zetrzeć na tarce bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w gorącym (180 stopni) piekarniku ok. 15 minut. W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna wsypać powoli cukry wymieszane z suchymi budyniami. Na końcu dodać cienkim strumieniem olej. Masę wylać na podpieczony, przestudzony spód. Ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Jak będzie gotowe - posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz