75 dkg mąki
35 dkg miodu
20 dkg cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
5 jaj
3/4 kostki masła/margaryny
łyżeczka sody jadalnej
łyżka masła
łyżka tartej bułki
rodzynki
migdały (po 5 kg)
łyżka skórki pomarańczowej gotowanej w syropie
Sposób przygotowania:
Łyżeczkę cukru zrumienić na niezbyt ciemny karmel, rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać do karmelu miód naturalny lub po połowie zmieszany ze sztucznym, tłuszcz i przyprawę piernikową. Podgrzać, lecz nie gotować. Przestudzoną masę wlać do mąki, dodać żółtka, wyrobić ciasto dokładnie łyżką. Dodać sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, pianę z białek i oprószone mąką bakalie, wymieszać. Wyłożyć ciasto do jednej dużej blachy lub 2 wąskich wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Wstawić do pieczenia do mało nagrzanego pieca na 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz