środa, 26 marca 2025

Bezy orzechowe

szklanka białek
dwie szklanki miałkiego cukru
pół szklanki usiekanych drobno orzechów
trzy płaskie łyżki mąki krupczatki
tłuszcz
mąka do posypania blachy
Sposób przygotowania:
Orzechy rumienimy na suchej patelni na złoty kolor - stale mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, mieszamy z zimnymi orzechami i mąką, całość - najdelikatniej, drewnianą kopystką mieszamy, uważając by składniki dobrze się połączyły. Gdy ciasto jest gotowe - robimy bezy. Najłatwiej - wkładając bezowe ciasto do woreczka z odpowiednim otworem i wyciskając bezy na przygotowaną wcześniej blaszkę lub za pomocą deserowej łyżeczki układając w miarę równe porcje ciasta. Bezy pieczemy w najniższej temperaturze - raczej susząc je niż piekąc, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bezików. Gdy lekko urosną i ładnie się zarumienią, wystawiamy z piekarnika, studzimy. Podajemy - same z porcją ubitej śmietany lub składane po dwie i nadziewane kremem kawowym/śmietankowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz