piątek, 28 marca 2025

Makowiec świąteczny

70 dkg mąki mazowieckiej/poznańskiej
6 dkg drożdży
2 szklanki mleka
15 dkg cukru
5 jaj
3/4 kostki masła/margaryny
1/2 laski wanilii
70 dkg maku
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
5 dkg masła
10 dkg orzechów/migdałów
10 dkg rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej gotowanej w syropie

Sposób przygotowania:
Na kilka godzin przed przyrządzeniem ciasta sparzyć mak wrzącą wodą. Można go nawet zagotować. Odstawić. Odcedzony 3-krotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem, do drugiego mielenia dodając cukier. Gdy ciasto wyrośnie dodać do maku miód, bakalie i podgrzać go na stopionym maśle, a następnie wymieszać z ubitą sztywno pianą. Ciasto drożdżowe przygotować robiąc najpierw rozczyn. Gdy drożdże wyrosną, wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie, pod koniec dodając tłuszcz. Odstawić. Wyrośnięte podzielić na 2 części, uformować z nich prostokąty. Rozsmarować mak równo na cieście i zwinąć (w poprzek szerokości). Przy wkładaniu strucli do wąskiej, wysmarowanej blachy rozciągnąć ciasto do właściwej długości. Zwijane w ten sposób ma dużo warstw ciasta i maku. Gdy makowce nieco podrosną, lekko je posmarować, ewentualnie posypać posiekanymi migdałami lub orzechami i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz