Ciasto:
mąka
2 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
2 białka
Sposób przygotowania:
Sporządzić ciasto z mąki, 2 łyżek cukru, 1 jajka, 1 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotować lukier z 2 białek, 10 dkg cukru pudru. Ciasto przyrządzić w taki sposób (dodawać tyle mąki), aby można je było cienko rozwałkować. Ważne, aby wyrabiać ciasto dość długo. Pokrajane nożem powinno mieć drobne dziurki. Wówczas należy rozwałkować ciasto na podłużne plastry. Następnie plastry te posmarować powidłami śliwkowymi i zawinąć w rulonik. Pokrajać ukośnie i układać na blasze wysmarowanej margaryną. Następnie utrzeć na jednolitą masę surowe białka z cukrem pudrem. Posmarować tym lukrem ciasteczka i piec w gorącym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz