2 jajka
2 łyżki mąki
łyżka oleju
2 łyżki wody
sól
śliwki węgierki
drewniane szpadki lub szpilki do zrazów
tłuszcz
Sposób przygotowania:
Przygotować 12 cienkich patyczków lub metalowe szpilki do spinania zrazów. Umyte śliwki przeciąć wzdłuż i połówki nabić na szpadki. Przygotować ciasto dodając najpierw do mąki żółtka, później olej i tyle wody, aby powstało ciasto nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Na końcu włożyć pianę z białek. Rozgrzać w naczyniu tyle tłuszczu, aby sięgał 2 lub 3 cm wyżej dna. Śliwki nabite na szpadki moczyć w cieście i wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć na jasny, rumiany kolor. Po usmażeniu i osączeniu z tłuszczu, gorące posypać cukrem-pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz