1 i 1/4 szklanki wody
5 dkg świeżej margaryny
18 dkg mąki
5-6 jaj
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia i dosypać przez sito przygotowaną mąkę. Wyrabiać drewnianą łyżką na jedną wielką ,,kluskę''. Gdy jest gotowa i tworzy gładkie ciasto, przez minutę podgrzać ją na ogniu, a potem nieco ostudzić stale wyrabiając. Następnie po jednym wbijać całe jaja i wyrabiać razem z ciastem. Gdy będzie gładkie, lśniące i zacznie spadać z łyżki, możemy być pewni, że ma dość jaj. Jeśli jaja były małe, trzeba dodać jeszcze jedno. Na koniec dodajemy do ciasta proszek do pieczenia i jeszcze raz je wyrabiamy. Blachę natłuścić, obsypać mąką i przez szprycę wyciskać na nią ptysie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza. Przez pierwsze 15 minut nie zaglądać do piekarnika. Po upieczeniu zdjąć ptysie z blachy, przeciąć ostrym nożem na połówki i napełnić bitą śmietaną i owocami, a także polukrować lub posypać przez sitko cukrem pudrem. Do ciasta cukru się nie dodaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz