piątek, 7 marca 2025

Krem kawowy

1 łyżka kawy
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
łyżeczka mąki pszennej
1/4 kg masła
1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
1 łyżkę kawy prawdziwej zaparzyć szklanką mleka. Po 5-10 minutach kawę przecedzić. Następnie utrzeć 2 żółtka z 1/2 szklanki cukru, dodając łyżeczkę mąki pszennej. Masę z żółtek połączyć z gorącą kawą i starannie mieszając gotować na małym ogniu przez parę minut, aż do uzyskania gęstości budyniu. Następnie odstawić i ostudzić. 1/4 kg masła utrzeć dokładnie i dodawać małymi porcjami, stale ucierając, masę kawową. Uzyskany ,,gładki'' krem należy wstawić do lodówki. Po całkowitym ostudzeniu można kremem kawowym przekładać tort lub napełniać nim kruche babeczki. Podana porcja wystarczy do napełnienia ok. 30 babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz