sobota, 27 lutego 2016

Makowiec drożdżowy

CIASTO:
1kg mąki
250g margaryny
250g cukru
50g drożdży
2 jajka
0,5l mleka
1 olejek waniliowy

Mąkę podzielić na dwie części. Do jednej dodać drożdże, niewielką ilość cukru oraz zalać ciepłym mleko (nie wszystko). Do drugiej części resztę cukru, jajka, olejek, roztopiony tłuszcz oraz resztę mleka. Najpierw mieszamy część z drożdżami na miękkie ciasto. Następnie mieszamy drugą część. Kiedy obie części są dobrze wyrobione łączymy je ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej dwa razy fermentować. Po fermentacji podzielić na 4 części. Rozwałkować na cienkie plastry.

MAK:
1kg maku
600g cukru
6 jajek
1 olejek migdałowy
150g mąki

Mak zaparzyć, przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, cukier, mąkę, olejek. Wszystko razem dobrze wymieszać.


Plastry ciasta posmarować makiem. Zwijać w roladę.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz