sobota, 27 lutego 2016

Sernik krakowski

Kruche ciasto (dwie małe blachy)
800g mąki
300g cukru pudru
250g margaryny
2 jajka
3g amoniaku
200ml mleka

Margarynę z cukrem dobrze rozetrzeć. Dodawać jajka, mleko, mąkę z amoniakiem. Wygnieść na dość gęste ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. 2 części rozłożyć na blachy. Trzecią część zostawić na paski. Spody należy lekko podpiec.

Ser
2,25kg sera
600g cukru
6 jajek
200g mąki
100ml mleka
1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy
(można dodać rodzynki - ok. 100g)

Ser przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier - dobrze wymieszać. Dodawać jajka, olejek, rodzynki, mąkę, mleko. Mleko dodawać na końcu - masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli bez mleka jest rzadka - nie dolewać, lub dolać tylko część. Ser rozlać na blachy. Na ser poukładać paski zrobione z trzeciej części ciasta.

Piec w średniej temperaturze.

Po upieczeniu można posmarować lukrem lub "ozdobić" czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz