Ciasto:
50dag mąki
1/2 szklanki cukru pudru
15dag miodu
1/2 kostki masła ,,Kasia''
2 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
Krem śmietankowy:
1/2 śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny
Polewa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Do dekoracji:
10dag orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie identyczne prostokątne formy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać bułką tartą. Ciasto przenieść do form i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone ciasta (placki) - ostudzone. Na wierzchu ciasta rozsmarować zimne ugotowane mleko (tzw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.
Uwaga! Ciasto jest najlepsze następnego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz