50dag mąki
10dag cukru
10dag masła
6 żółtek
szklanka mleka
3-4dag drożdży
paczka cukru waniliowego
1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczy
konfitura z róży/wiśni
smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Ćwierć szklanki przesianej mąki zaparzyć z połową szklanki wrzącego mleka i rozmieszać tak, aby nie było grudek. Drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku i wlać do ostudzonego zaparzonego ciasta. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy oraz drobno pokrajaną skórkę pomarańczy, resztę mąki i roztopione masło. Ciasto wyrobić tak, aby odchodziło od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie uformować pączki nadziane konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz