środa, 7 sierpnia 2024

Knedle z ziemniaków z grzybami

10 ziemniaków
300-400g świeżych grzybów
2 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki stołowe masła
1 łyżka stołowa tartej bułki
1 cebula
300g bułki pszennej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:

Farsz: Surowe grzyby umyć, oczyścić, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Obrać cebulę, pokroić plasterki i usmażyć na kolor jasnozłocisty. Namoczyć bułkę w wodzie lub mleku, a następnie wycisnąć. Ugotowane grzyby (bez wody), cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę i całość utrzeć. Dodać pieprz i sól do smaku. Jeśli farsz będzie trochę za rzadki, dosypać tartej bułki.

Knedle: Ziemniaki ugotowane w łupinach obrać, przepuścić przez maszynkę i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Dodać przesianą mąkę, jajko oraz sól i zgnieść ciasto. Następnie pokroić je na części i uformować wałki o grubości 3 cm. Wałki kroić na kawałki, nadając im formę niewielkich krążków. Pośrodku każdego z nich położyć łyżeczkę farszu i brzegi zlepić. Tak przygotowane knedle włożyć do gorącej wody i gotować przez 5-7 minut, następnie wyłożyć je na durszlak i przelać gorącą wodą. Poczekać, aż obciekną, a następnie wyłożyć na półmisek i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz