wtorek, 20 sierpnia 2024

Uszka

Ciasto:
500g mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
Ok. 50g grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia
sól
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać sól, dodać masło, wlać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski i przykryć talerzem aby nie wyschło. Grzyby zalać poprzedniego dnia wieczorem wodą, rano odcedzić i ugotować. Grzyby gotować na małym ogniu około 40 minut (aż zmiękną) i odcedzić. Następnie ,,przepuścić'' przez maszynkę (można drobno pokroić). Obrać cebulę, pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju. Usmażoną cebulę dodać do zmielonych grzybów. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Na koniec wsypać 2 łyżki bułki tartej i farsz dokładnie wymieszać. Przyszła pora na robienie uszek. Oderwać kawałek ciasta i cienko rozwałkować. Literatką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepić uszka. Uszka lepić tak jak pierogi, tylko dwa końce złączyć ze sobą i tak powstały ,,uszka''. Do garnka wlać około 2 litrów wody i posolić. Gdy woda się zagotuje, wrzucać partiami uszka i gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz