Placki:
1kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
szczypiorek
sól
pieprz
majeranek
Gulasz:
1kg chudej łopatki
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Zrobienie obiadu zaczynamy od gulaszu. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, cebulę po obraniu pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 2 łyżki oleju i na rozgrzany olej wrzucić pokrojone mięso, marchewkę i cebulę. Do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, a gdy mięso się podsmażyło podlać je bulionem i pod przykryciem dusić około 15 minut. Następnie dodać pokrojony drobniutko czosnek, sól, pieprz, paprykę. Na wolnym ogniu dusić aż mięso będzie miękkie. Na koniec wsypać majeranek. Płyn w gulaszu ,,zredukować''. Jeśli chodzi o placki ziemniaczane, to ziemniaki po obraniu wypłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć masę ziemniaczaną, a sok z ziemniaków zlać do miseczki. Po odstaniu zlać sok, a skrobię z ziemniaków dodać do masy ziemniaczanej. Zetrzeć cebulę, wbić jajka, posolić, wsypać pieprz, majeranek, pokroić szczypiorek, dosypać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na usmażone placki nakładać gulasz, przykryć drugim plackiem, a wierzch polać kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz