250g serka mascarpone
500g sera z wiadra
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
2 truskawkowe galaretki
około 1 szklanka czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. W zimnej galaretce maczamy biszkopty i układamy na dnie blaszki (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Porzeczki oczyszczamy, myjemy i pozostawiamy na sitku do ocieknięcia. Następnie do miski przekładamy serek mascarpone, ser z wiaderka, cukier puder i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę. Masę sernikową przekładamy na biszkopty (sernik należy wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka będzie gotowa do wyłożenia) oraz na górę dajemy porzeczki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz