5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania tortownicy
1 szklanka śmietany 36%
1 serek mascarpone (większy pojemnik)
20dag zmiksowanych truskawek
3 łyżki cukru pudru
likier kokosowy do nasączania biszkoptów i dżem z płatków róży
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Do tak utartej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ubić pianę z białek i całość lekko wymieszać. Następnie przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o wymiarze 28cm. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 min. Gdy biszkopt się upiekł i wystygł, przekroić go na trzy krążki. Przyszła pora na krem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i zmiksowane truskawki. Każdy krążek biszkoptu nasączyć likierem kokosowym, posmarować dżemem z płatków róży i nakładać krem. Wierzch tortu można udekorować truskawkami i mandarynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz