wtorek, 13 sierpnia 2024

Pączki z rodzynkami

50dag mąki
5dag drożdży
10-15dag rodzynek
2 łyżki cukru
szklanka mleka
pół kostki masła
cukier waniliowy
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową mleka, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, stopione masło, wyrośnięte drożdże oraz resztę mleka. Wyrobić na jednolite ciasto, dodać osączone, uprzednio namoczone rodzynki, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuszczonymi rękoma formować pączki. Smażyć po obu stronach w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz