niedziela, 3 lipca 2016

Placek drożdżowy z kruszonką

1kg mąki
250g margaryny
300g cukru
4 jajka
0,5l mleka
50g drożdży
1 olejek rumowy
1g soli

Mąkę podzielić na dwie części. Do jednej dodać drożdże, niewielką ilość cukru oraz zalać ciepłym mleko (nie wszystko). Do drugiej części resztę cukru, jajka, olejek, roztopiony tłuszcz oraz resztę mleka. Najpierw mieszamy część z drożdżami na miękkie ciasto. Następnie mieszamy drugą część. Kiedy obie części są dobrze wyrobione łączymy je ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej dwa razy fermentować.  Wylać na blachę. Posypać kruszonką (przepis w oddzielnym poście). Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można polukrować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz