piątek, 4 października 2024

Bananowy sernik na zimno

100 g kruchych kakaowych ciastek
3 łyżki masła orzechowego
250 g chudego twarogu (temp. pokojowa)
3 banany
1/2 łyżki miodu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka żelatyny + 1/2 szklanka wody
6 kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciastka wrzucić do robota kuchennego lub rozdrabniacza i rozdrobnić. Przełożyć do miski i dodać masło orzechowe. Wyrobić jakbyśmy chcieli zrobić kruszonkę, czyli połączyć palcami, tak, aby masło dobrze się wymieszało z ,,ciastkowym piaskiem''. Jeśli ktoś ma duży robot może ciastka od razu połączyć po zmieleniu z masłem. Wyłożyć na dnie tortownicy i mocno ugnieść pięścią. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozrobić żelatynę wg. opisu na opakowaniu. Banany rozgnieść widelcem, w oddzielnej misce rozgnieść twaróg z bananami, jogurtem, miodem i żelatyną (najlepiej za pomocą miksera). Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Z wierzchu posypać startą lub posiekaną czekoladą. Wstawić do lodówki na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz