środa, 9 października 2024

Sałatka z szynką i ananasem

1 puszka ananasów (580g)
1 puszka kukurydzy
200g żółtego sera w kawałku (np. edamskiego)
150g szynki konserwowej
2 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić w paseczki. Do miski przełożyć kukurydzę, pokrojonego ananasa, starty ser i pokrojoną szynkę wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę do majonezu, dodać sól, pieprz i wymieszać. Tak doprawiony majonez dodać do miski z kukurydzą, szynką, ananasem i serem, wszystko razem wymieszać, ew. doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz