350 g ciastek pełnoziarnistych
120 g masła
3 galaretki pomarańczowe
400 ml śmietany 30%
-,5 kg zmielonego, białego sera
Sposób przygotowania:
Ciastka pokruszyć (np. przy użyciu blendera). Masło rozpuścić. Wymieszać ciastka z rozpuszczonym masłem i tak otrzymaną masą wykleić spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, następnie dodać zmielony ser i wszystko zmiksować do połączenia. Przestudzoną galaretkę wlać cienką strużką do masy serowej i zmiksować. Dodać do masy kilka mandarynek, wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczek. Wstawić do lodówki. Gdy masa lekko stężeje na wierzch wyłożyć mandarynki. 1 galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zacznie lekko tężeć wylać ją na mandarynki. Ciasto schłodzić. Podawać gdy galaretka stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz