4 ziemniaki
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
5 jajek
4 ogórki kiszone (średniej wielkości)
biała część pora
2 jabłka
1 pęczek szczypiorku
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
słoik majonezu 320g
łyżeczka cukru
2 łyżeczki tartego chrzanu świeżego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler umyć, ugotować w łupinach. Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu obrać jarzynę i jajka. Wszystko pokroić w kosteczkę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Następnie ogórki kiszone i białą część pora też pokroić drobno. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy i dorzucić do wcześniej pokrojonej jarzyny. Czerwoną fasolę po otworzeniu przelać na sicie przegotowaną wodą. Po wypłukaniu wsypać do reszty jarzyn. Pokroić szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miseczki dać majonez, 2 łyżeczki tartego chrzanu, łyżeczkę cukru, świeżo zmielony pieprz, sól i dokładnie wymieszać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki aby wszystkie składniki się ,,przegryzły''.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz