3 filety śledziowe z zalewy octowej
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
3 buraczki czerwone (średniej wielkości)
4 jajka
1 słoiczek majonezu
sok z 1/2 cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i buraki umyć i ugotować w łupinach (ale osobno). Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, szczypiorek pokroić drobniutko. Cebulę i szczypiorek wymieszać razem. Filety śledziowe pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski, lekko ,,uklepać''. Na śledzie wyłożyć warstwę majonezu. Na majonez wsypać pokrojoną cebulę wymieszaną ze szczypiorkiem, którą posolić i popieprzyć. Później wyłożyć starte (na tarce o dużych oczkach) ziemniaki, posolić i popieprzyć, przykryć warstwą majonezu. Następną warstwą są starte (na tarce o dużych oczkach) buraki wymieszane po starciu z sokiem z cytryny i posolone. Warstwę buraczków przykryć warstwą majonezu. Na wierzch dać starte (posolone i popieprzone) jajka oraz posypać natką pietruszki. Najlepiej sałatkę zrobić wieczorem i włożyć na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz