1 kg ziemniaków
0,5 kg śliwek
mąka pszenna
1 jajko
5 dag masła do polania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, wystudzić, a następnie przepuścić przez praskę. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, odebrać z tego 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać mąkę pszenną, wbić jajko, wsypać 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Śliwki umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować i podzielić na połówki. Z ziemniaczanego ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i kroić na kawałki, spłaszczać i kształtować z nich małe placuszki. Na środek każdego placuszka położyć połówkę śliwki (można jeszcze dodać trochę cukru) i zlepić dokładnie brzegi formując kulki. Nastawić wodę w garnku, posolić i do gotującej się wody wrzucać partiami knedle. Knedle gotować około 2-3 minuty do momentu wypłynięcia na wierzch. Wybrać łyżką cedzawkową, po wyciągnięciu polać masłem. Można posypać usmażoną bułeczką lub polać śmietaną z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz