2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
200 g masła/margaryny
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5kg jabłek
100-500g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki masło/margarynę, wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, które następnie włożyć do dwóch osobnych woreczków i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Połowę obranych jabłek pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać cukier (100/150 g w zależności od stopnia słodkości jabłek), cukier waniliowy, cynamon i smażyć, aż do uzyskania marmolady. Następnie garnek z marmoladą jabłkową zdjąć z palnika i na tarce o dużych oczkach zetrzeć do masy pozostałe jabłka. Dokładnie wymieszać. Połowę schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować (na wielkość blachy 22x33cm) i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na nie masę jabłkową. Pozostałą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć na masę jabłkową. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz