4 jajka
6 ogórków konserwowych (najlepiej małych)
słoik 250 ml grzybów marynowanych
majonez 250 ml
musztarda - 2 łyżki
sól
Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie - czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski - ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos, który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie dodatki najbardziej lubicie. Ten sos doskonale komponuje się z domowymi wędlinami, schabem czy pasztetem, pasuje do ryby i jajek. Propozycja idealna np. na Wielkanoc lub mięsną imprezę. Do sosu tatarskiego warto dodać odrobinę cebuli, która zaostrzy smak. Nie zapomnijcie o musztardzie - nada pięknego koloru i przełamie smak majonezu. Polecam też odrobinę natki pietruszki - dzięki niej potrawa zyska żywy, zachęcający do jedzenia kolor.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Polecam domowy sos - w idealnym świecie ogórki i grzybki też mamy własnoręcznie marynowane. Jeśli lubicie chrupiące dodatki, możecie grubiej pokroić składniki - sos będzie wyglądał jak rodem z wiejskiej chaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz