poniedziałek, 13 maja 2024

Placek rumowy

Biszkopt:
4-6 jajek
niepełna szklanka cukru
4 łyżki mąki
4 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
2 łyżki mąki
3 paczki ciastek typu Petit
ok 1/6 litra rumu (ewentualnie w zastępstwie może być spirytus lub wódka - z tym, że wtedy dodajemy olejek rumowy)

Przyrządzenie masy:
Mleko zagotować z cukrem. Jajka ubić na ciepło i dodawać powoli do gotującego się mleka stale mieszając. Po zagotowaniu ostudzić. Osobno utrzeć margarynę i dodawać ostudzone mleko z jajkami. Na końcu dodać rum.

Na upieczony biszkopt nałożyć masę, następnie na masę ciastka namaczane w rumie. Polukrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz