1 cebula
4 łyżki kaszy manny
garść starego żółtego sera
garść posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
ewentualne dodatki: smażone pieczarki, marynowana papryka, ogórki kiszone, suszone pomidory
Sposób przygotowania:
6 jajek gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Również cebulę kroimy w kostkę, po czym smażymy na oleju, aż zacznie zmieniać kolor. Do pokrojonych jajek dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki, usmażoną już cebulę, starty ser żółty oraz kaszę, a do całości wbijamy dwa surowe jajka (oprócz tego możemy dodać ewentualne dodatki z listy powyżej). Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C., a z gotowej masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Jajeczne kotlety możemy z warzywami lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz